Ανοιχτή κολοκυθόπιτα με φύλλο ζέας & ρεβιθάλευρου

Μια κρύα μπύρα και ένα κομμάτι κολοκυθόπιτα στο μπαλκόνι αλλά... αφού έχεις βάλει ...αντικουνουπικό, για να είσαι σίγουρος ότι θα απολαύσεις το καλοκαιρινό βραδάκι χωρίς ...ενοχλητικές παρεμβολές που θα αποσπάσουν την προσοχή σου από την ιδιαίτερη νοστιμιά τούτης της ανοιχτής πίτας.
Αλλά και με έναν καφέ αυτή η κολοκυθόπιτα που δεν την χορταίνεις, με το ιδιαίτερο φύλλο που προκύπτει όταν σμίξουμε αλεύρι ζέας με ρεβιθάλευρο και την ολόχρυση επικάλυψή της με μείγμα από αυγό και γάλα! Χορταστική όσο δεν πάει! Ιδιαίτερη γεύση στο ζενίθ! Κάθε μπουκιά και απόλαυση!
Καταπληκτικό αποτέλεσμα! Νοστιμότατο αν και όχι ιδιαίτερα τραγανό το φύλλο μια και έχει απορροφήσει το χτυπημένο αυγό και γάλα, μου θύμησε την πίτσα που, όταν ήμουν μικρή, έφτιαχνε κάποια θεία αγαπημένη και στο τέλος την "κάλυπτε" με μείγμα από αυγό και γάλα. Μόνον πίτσα δεν την έλεγες... ωστόσο... είχε μια νοστιμιά!!! Μοναδική!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο με ζύμη μαγιάς
  • 200 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
  • 50 γρ. ρεβιθάλευρο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 170 ml (περίπου) χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
  • 500 γρ. κολοκύθι, τριμμένο (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το χέρι
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 2-3 κ.σ. τραχανά
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο (προαιρετικά)
  • Πιπέρι
Για την επικάλυψη & το ταψί
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 150 ml γάλα
  • αλάτι & πιπέρι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το φύλλο με ζύμη μαγιάς
  • Βάζουμε τα 3 άλευρα και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, την μαγιά και το αλάτι γύρω γύρω και ανακατεύουμε καλά.
  • Σταδιακά, προσθέτουμε το μισό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σε μπολ λαδωμένο ή αλευρωμένο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη, εκτός ψυγείο για 40 λεπτά τουλάχιστον, έτσι ώστε να φουσκώσει πριν την χωρίσουμε στη μέση για να κάνουμε φύλλο.
TIPS για την ζύμη
* Η δόση είναι αρκετή για να κάνουμε 2 λεπτά φύλλα ή 1 χοντρό φύλλο, όπως έκανα εγώ.  
* Μπορούμε επίσης, να χωρίσουμε στη μέση τη ζύμη και να κρατήσουμε τη μισή, τυλιγμένη σε διαφανή μεμβράνη και μέσα σε σακούλα για τρόφιμα, στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  • Αφού τρίψουμε το κολοκύθι το αλατίζουμε και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά μέσα σε σουρωτήρι, έτσι ώστε να "βγάλει" όλα τα υγρά του.
  • Ύστερα, στίβουμε καλά το κολοκύθι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε την φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, τον τραχανά, άνηθο ή μαϊντανό (εάν θέλουμε) και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά την γέμιση.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για την επικάλυψη
  • Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζουμε την πίτα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  • Με όλη ή με την μισή ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο αρκετά μεγαλύτερο από το ταψί.
  • Αλείφουμε με λίγο από το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου το ταψί.
  • Στρώνουμε το χοντρό φύλλο ζύμης.
  • Βάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  • Κλείνουμε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει από το ταψί.
  • 'Εχουμε έτοιμο το μείγμα για την επικάλυψη και το ρίχνουμε επάνω στην πίτα.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε την πίτα για 30-40 λεπτά ή μέχρις ότου πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.

6 σχόλια:

  1. Τι μας κάνεις πρωί πρωί
    Είσαι μοναδική!!!!
    Μάλιστα έχω μια κολοκύθα στο σπίτι

    Σε φιλώ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική φαίνεται τέλεια!!! Δε θα της αντισταθώ, είμαι βέβαιη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι μόνο δοκίμασες αλεύρι Ζέας αλλά έβαλες κ ρεβυθάλευρο!!!Σε αγαπώ! Μακάρι αν γίνεις το alter ego Μου!!!!τέλεια η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ζύμη, τέλεια κολοκυθόπιτα!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες φαίνεται λαχταριστή για όλες τις ώρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται τα τρυφερά, γεμάτα γεύση κολοκυθάκια και μαζί με αυτά οι νόστιμες και όμορφες συνταγές!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ούτε αλεύρι ζέας, ούτε ρεβιθάλευρο και σίγουρα μια περιέργεια την έχω!
    Φανταστικό το χρώμα του φύλλου! Απλά προκλητικό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!